2024. március 18., hétfő - 12. hét
2024. március 19., kedd - 12. hét
2024. március 20., szerda - 12. hét
Esemény neve PSALMUS
Leírás

PsalmusKodály Filharmonikusok Debrecen

 

 

Műsor:
L. van Beethoven: V. szimfónia
Kodály Z
.: Szép könyörgés
Kodály Z.: Psalmus Hungaricus               

Közreműködik: 

Kovácsházi István - tenor

Kodály Kórus Debrecen, karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán

Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel


Különleges műsorral várja a zenebarátokat a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen az Istvánffy-bérletben megrendezett közös hangversenye. Nagy utazás a c-moll sötétségéből a C-dúr világosságába, a mélyből a magasba, a vereségből a győzelembe – így írhatnánk le a szimfonikus zenekari repertoár egyik alapművének, Beethoven 5. „Sors" szimfóniájának rejtett programját. A magyar zene történetének egyik legnagyobb alakja, Kodály Zoltán hasonló üzenetet rejtett a Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisa alapján komponált, 1923-ban bemutatott Psalmus Hungaricus hangjegyei mögé: a bibliai Dávid király panaszában ugyanakkor a zeneszerző személyes sorsának reflexiójára is ráismerhetünk. A két nagy léptékű remekmű között a Balassi Bálint versére készült emelkedett hangvételű Szép könyörgés csendül fel, tisztelegve a költő születésének 470., halálának 430. évfordulója előtt. A Kodály Kórus Debrecen karigazgatója Kocsis-Holper Zoltán, az est karmestere a Kodály Filharmónia Debrecen művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel lesz.

Cím:  9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.

 

Jegyár: 6300 Ft

Időpont 2024-03-20 19:00:00 - 2024-03-20 21:00:00
Kategória Bármi
Típus Általános esemény
2024. március 21., csütörtök - 12. hét
2024. március 22., péntek - 12. hét
2024. március 23., szombat - 12. hét
Esemény neve AMERIKAI
Leírás

Amerikai_Balázs János

Győri Filharmonikus Zenekar

Műsor:
G. Gershwin:  F-dúr zongoraverseny

***                 

Dohnányi E.: Amerikai rapszódia, op. 47
L. Bernstein: On the town — három táncepizód
G. Gershwin: Egy amerikai Párizsban

Közreműködik: Balázs János — zongora

Vezényel: Farkas Róbert

 

Az amerikai zene történetének izgalmas leágazása az úgynevezett szimfonikus jazz irányzata, amely a hagyományos zenekari muzsika eszköztárát a jazz elemeivel, könnyed ritmusaival és színes harmóniáival bővíti ki. A Győri Filharmonikus Zenekar előadásában a zsáner legnagyobb mestere, George Gershwin két műve is felcsendül: az első félidőben a nagyszabású F-dúr zongoraverseny, amely egyszerre tanúskodik a klasszikus hagyomány hatásáról és a komponista lenyűgöző eredetiségéről. A hangverseny zárószáma pedig a Gene Kelly zseniális filmje által is világszerte ismertté vált Egy amerikai Párizsban lesz. A két Gershwin-mű között az életének utolsó szakaszát amerikai emigrációban töltő Dohnányi Ernő 1953-ban, az Ohio Egyetem jubileumára komponált, népszerű amerikai dallamok fantáziadús feldolgozását kínáló Amerikai rapszódiája hangzik el, majd a zeneszerzőként, karmesterként, zongoristaként és a klasszikus zene felülmúlhatatlan hatású népszerűsítőjeként egyaránt világhírű Leonard Bernstein 1944-ben bemutatott nagysikerű musicalje, „A városban" három dinamikus táncepizódját játssza a Győri Filharmonikus Zenekar. Az est szólistája a magyar zongoraiskola vezető művésze, Balázs János, dirigense Farkas Róbert lesz.  


Cím:  9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.

 

Jegyár: 5850 Ft

Időpont 2024-03-23 19:00:00 - 2024-03-23 21:00:00
Kategória Koncert
Típus Általános esemény
2024. március 24., vasárnap - 12. hét
Esemény neve EGY AMERIKAI PÁRIZSBAN
Leírás

Egy amerikai PárizsbanGyőri Filharmonikus Zenekar

 

Műsor:
Dohnányi E.: Amerikai rapszódia, op. 47     
L. Bernstein: On the town — három táncepizód    
G. Gershwin:  Egy amerikai Párizsban                                

Vezényel: Farkas Róbert      

 

A 17:18-as bérlet zárókoncertjén az amerikai zene történetének rendkívül érdekes leágazásával, az úgynevezett szimfonikus jazz irányzatával ismerkedhetnek meg a zenebarátok, amely a hagyományos zenekari muzsika eszköztárát a jazz elemeivel, könnyed ritmusaival és színes harmóniáival bővíti ki. A Győri Filharmonikus Zenekar előadásában az életének utolsó szakaszát amerikai emigrációban töltő Dohnányi Ernő 1953-ban, az Ohio Egyetem jubileumára komponált, népszerű amerikai dallamok fantáziadús feldolgozását kínáló Amerikai rapszódiája hangzik el, majd a zeneszerzőként, karmesterként, zongoristaként és a klasszikus zene felülmúlhatatlan hatású népszerűsítőjeként egyaránt világhírű Leonard Bernstein 1944-ben bemutatott nagysikerű musicalje, „A városban" három dinamikus táncepizódja hangzik el. A hangverseny zárószáma Gershwin remekműve, a Gene Kelly zseniális filmje által is világszerte ismertté vált Egy amerikai Párizsban lesz. Az hangverseny dirigense Farkas Róbert, házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész lesz.


Cím:  9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.

 

Jegyár: 4500 Ft

Időpont 2024-03-24 17:18:00 - 2024-03-24 18:18:00
Kategória Hangverseny
Típus Általános esemény

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Olvass friss információkat, értesülj aktualitásokról, rendezvényekről!

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom. Feliratkozom a Győri Filharmonikus Zenekar hírlevelére.